Белоградчик

Белоградчишките скали са на първо място в новия Списък на 7 чудеса на света!

Белоградчишките скали са заели първото место в категория D – «пещери, скални образования и долини» в Списъка на 7 природни чудеса на света, изпреварвайки предишния фаворит Дяволския град – Сърбия.
Белоградчишките скали са на пърно място сред сертифицираните български обекти към Юнеско.

Белоградчик е живописно разположен в западната част на Стара Планина, в югозападното подножие на Белоградчишкия венец, на 80км. от Вършец. Благоустроен и приветлив, Белоградчик е сред най-атрактивните туристически обекти на България. Предлага възможности за излетен, пещерен и конгресен туризъм, алпинизъм, лов и риболов, спорт и астрономически наблюдения.

Крепостта „Калето“ е една от най-добре запазените в страната. Използвайки естествената непристъпност на скалите, през I-III век римляните поддържат тук крепост за охрана на стратегическите пътища, които пресичат района. В късната античност тя е част от отбранителната система на Римската, после Византийската империя, изградена по северните склонове на Стара планина.

 

Белоградчик

Белоградчишките скали са красиви скални образувания край едноименния град. Един от уникалните природни феномени, който няма аналог в света. Тази скална приказка се простира от запад на изток от връх Ведерник около град Белоградчик, село Боровица до село Белотинци. Районът е с дължина около 30 км. и ширина от 3- 6 км. Белоградчишките скали са впечатлаващи не само със своята възраст над 230 млн. години, но и с десетките легенди за причудливите природни форми, като Мадоната, Монасите, Конникът, Ученичката, Дервишът, Мечката, Адам и Ева, Хайдут Велко, Замъкът, Кукувицата, Гъбите, Лъвът, Камилата, Тракийската богиня Бендида, Орфей и Вкаменената сватба, и мн. др.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest