Спа хотели. Спа хотел. Хотели Вършец

СПА хотели. СПА хотел. Хотели Вършец. СПА хотел Вършец
med2321

ВършецРазходка във Вършец

       През последните години рядко срещаме името на Вършец до имената на съвременните и модерни курорти, но може би тъкмо в това се крие днешният чар на планинското градче – тук просто идвате, за да избягате от пренаселените градове и да се насладите на спокойствие, хармония и тишина. Но едва стъпили на местна почва и ето, че следват изненада след изненада.

 

           
      Всъщност Вършец никак не е кротък и безличен, нито пък остарял и старомоден. Защото Вършец притежава нещо, което не можем да пропуснем – дълбоко в себе си той съхранява аристократичния дух на едно отминало, но динамично време, когато тук са се събирали чуждите дипломати и елитът на столицата!

    Най- старият запазен документ за неговото съществуване датира от VІ век във византийски хроники с името на крепостта МЕДЕКА /Медикус – лечебен/ единствено селище с такова наименование в Римската империя. Друга интересна находка е варовиковата “АРА” с посветителен надпис на излекувал се римски гражданин с минерална вода на “ВРЕЩЕЦ”, оттук и древното име на Вършец – в превод топла, вряла вода.

Минералните извори в района на Вършец съществуват от незапомнени времена. За това свидетелстват още монети с образи на бога лечител Асклепий, колона с образа на нимфа, част от светилище. 

     Пристигайки за първи път в града, няма как да не ви направи впечатление местната архитектура в стил Арт Деко, която му придава особена атмосфера... Без да се усетите, ще се пренесете в 30-те години на XX век, когато Вършец е сравняван с прочутия Баден-Баден.

Започнете разходката си от Булеварда на чинарите, от двете страни на който са разположени множество вили, строени през 30-те. Дърветата са почти на 100 години и големите им корони оформят зелен тунел от центъра на Вършец до кв. Заножене.   
  


В близост е и Музеят на града, основан през 1999 г. С много ентусиазъм той е  превърнат в истинска съкровищница на местната история и култура. Сградата, в която се помещава музеят, естествено е построена през 30-те години като частен дом с уникална архитектура. Представени са стотици находки, в това число от тракийско и римско време, документи и архивни снимки от по-новата история на Вършец като балнеолечебен курорт, както и богата етнографска сбирка с облекла и елементи от бита на хората от района. Особено място сред експонатите заема уникалната бронзова скулптура от ІІ в. пр. Хр. на тракийското момче бог Телесфор, което днес е символ на
града. 
                                            

 
Следващото задължително за посещение място във Вършец е Градският парк от 800 дка, който е втори по големина у нас след Борисовата градина в София. Той също е създаден в началото на миналия век (1911-1912 г.) по инициатива на д-р Дамян Иванов. Залесен е предимно с иглолистни дървета, а най-ценните растителни видове са секвоя, лирово дърво, кедър, дуглазка ела, ела конколорка, сребрист смърч, лиственица, гинко билоба, офика, магнолия, райска ябълка и други.

   

Атмосферата му пресъздава частица от древната история на Вършец – римските стъпала и беседката на богинята на здравето Хигия напомнят за далечното минало, когато лечебната сила на минералните води е била не по-малко известна. 

  

Многобройните алеи на красивия парк са с дължина около 7 км и всяка от тях води до прочутата Иванчова поляна – любимо място за пикник, спортни игри, танци и празненства на жителите и гостите на Вършец. Оттук се разкрива прекрасна гледка както надолу към града, така и нагоре към Балкана и връх Тодорини кукли.

 

Паркът се намира на 5 минути път пеша от центъра на града.

За да стигнете до него, трябва да минете през Слънчевата градина (наречена така, защото е във формата на слънце),покрай Минералните бани (през 1910 е построена "Старата баня", а през 1930г. и "Новата баня" в стила на късния европейски барок),

  


и покрай прочутото през 30-те години   Банско казино - построено през 1943г. То е първото в България, било е електрифицирано през 30-те години и в него са се въртяли три рулетки, идвали са богати гости по Дунава, а във виенския му салон се вихрели танци.

  


и накрая да прекосите Моста на въздишките над река Ботуня.


  
 

Християнските храмове на територията на община Вършец са с висока историческа, културна и художествена стойност. 

Храм "Св.Георги" - гр.Вършец, представява кръстокуполна базилика. Строителството му започва през 1902г. (паралелно с Храм-паметник Александър Невски).

В настояще време храмът е обновен, реставриран и изографисан. Извършват се редовни богослужения съгласно църковния православен календар.


 

На 12 км. от гр.Вършец се намира Клисурският манастир "Св.св.Кирил и Методий" . Той се намира в подножието на обвития в легенди връх Тодорини кукли /1785 М./. Иконостасът в храма е обявен за паметник на културата.  Наред с Чипровския и Лопушанския манастир той е бил едно от огнищата за развиване на българската просвета и книжнина, за утвърждаване на християнската религия, на българската народност и самодържавие.

                


Освен романтиката на аристократичното време на 30-те, към причините да посетим Вършец, не можем да не посочим и най-важната – лековите минерални извори. Вършец от векове се е наложил като балнеолечебен и климатичен курорт с целогодишно използване. В курорта успешно се лекуват сърдечно-съдови, ендокринни и функционални заболявания на централната нервна система, болести на стомашно-чревния тракт, а така също и състояния за възстановяване след мозъчен инсулт. Но дори да не страдате от заболяване, никога не е излишно да се отпуснете в басейн с топла минерална вода и да се отърсите от стреса. 

...Бих се връщала всяка година през септември там, когато лятото не си е отишло и есента не бърза. Тогава цъфтят всички закъснели цветя, гроздето го носят в кошници, брулят орехите, а водата в банята изглежда двойна, кристална и изобилна.
                                                                                                                Дора Габе